Katkarapukakku

Katkarapukakku

6.6.2016

Hampurilaiset grillissä, hampurilaissämpylät ja pihvit

Yksi ihanin grillattava on hampurilaiset, joihin kukin saa keräillä omat täytteensä.
Luonnollisestikin myös hampurilaissämpylät kannattaa tehdä itse, ja ne onkin hyvä tehdä jo aiemmin valmiiksi, sillä kunnollisten tekemiseen kuluu reilusti aikaa. Valmiit halkaistut sämpylät kannattaa grillatessa käyttää nopeasti grillin kautta jotta saavat hieman rapeutta pintaan ja lämpeävät.

Hampurilaissämpylät (4-5 kpl)

1 dl Vettä
2 rkl Maitoa
1 pss Kuivahiivaa
1 Kananmuna
4 dl Vehnäjauhoja
1 tl Suolaa
1 rkl Sokeria
2 rkl Voita
Seesaminsiemeniä (ja kananmuna voiteluun)

Hampurilaiset grillissä ohjeLämmitä vesi ja maito reilusti kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva. Lisää sokeri ja suola.
Laita jauhot toiseen kulhoon ja nypi pehmeä voi sekaan. Riko kananmunan rakenne erillisessä astiassa. Lisää nesteet ja muna voijauhoseokseen ja sekoita hyvin. Vaivaa taikinaa (mielellään yleiskoneella) 10-15 minuuttia. Mikäli taikina on liian löysää, lisää hieman jauhoja.
Hampurilaissämpylät ohje
Nousemattomat sämpylät
Taikina saa kohota liinan alla muutaman tunnin. Se noin nelinkertaistuu.

Parhaat hampurilaissämpylät resepti
Nousseet sämpylät
Leivo sämpylät uunipellille ja peitä liinalla. Saavat kohota toistamiseen muutaman tunnin. Taikina "kutistuu" reilusti kun tekee sämpylät, mutta se nousee uudelleen noin nelinkertaiseksi. Voitele sitten pinta kananmunalla ja ripottele seesaminsiemenet sämpylöiden päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa noin vartti, tai kunnes ovat kauniin värisiä.



Jauhelihapihvit

Parhaat hampurilaiset grillissä ohje700g Jauhelihaa
3 rkl Maustamatonta jugurttia tai smetanaa
1 Kananmuna
2 tl Aromisuolaa
Jauhelihamaustetta
Savupaprikajauhetta
Chilijauhetta
Mustapippuria
(Cheddaria grillattaessa)

Sekoita jugurtti ja kananmuna tasaiseksi tahnaksi ja lisää seokseen mausteet. Lisää sen jälkeen jauheliha ja vaivaa se taikinaksi. Jätä jääkaappiin maustumaan noin tunniksi.
Muotoile jauhelihasta reilun kokoisia pihvejä ja paista ne grillissä molemmin puolin. Sulata sen jälkeen kypsennetylle pinnalle siivu cheddaria.
Halutessasi voit esipaistaa pihvejä uunissa hetken mikäli epäilet että ne eivät muuten pysy kunnolla kasassa grillatessa.

Käytä halkaistut sämpylät grillissä pihvien valmistumisen jälkeen, tai samanaikaisesti ylähyllyllä.
Varo etteivät ne pääse palamaan, vaan ainoastaan rapeutuvat pinnasta hieman.

Grillatut hampurilaiset resepti

Hampurilaistäytteet (osa täytteistä linkkeinä ohjeisiin)

Majoneesi (terästä halutessasi vaikka valkosipulimurskalla tai chilillä)
Coleslaw
Kurkkusalaatti tai maustekurkku
Pekonisiivut (kypsennä grillissä rapeaksi)
Tomaattisiivut
Paistettu kanamuna
Raaka sipuli tai punasipuli joko siivuina tai pilkottuna
Salaatti
Ketsuppi

Mikäli haluat vieläkin kokonaisemman satsin, tee kylkeen ranskalaiset raaoista perunoista, ja näin saat koko hampurilaisaterian.
Ranskalaiset voi tehdä samalla tavalla myös grillissä foliovuoassa. Seuraile grillin lämpötilaa ja kääntele ranskalaisia.

Voit tarjota myös itse valmistettua tajuttoman hyvää perunasalaattia hampurilaisaterian kanssa. Mikäli tarjoat, kannattaa majoneesia tehdä tuplasatsi, sillä perunasalaattiin menee (ainakin meillä) yli puolet majoneesista.
Itse jätin perunasalaatin tällä kerralla tekemättä, sillä tässä on nyt saanut hääräillä ihan tarpeeksi kaiken muun kanssa. Teen tätä sitten kun grillataan taas pihvejä, makkaroita ja muuta lihaa.

Tein kerralla sämpylöitä tuplamäärän, sillä melko usein tuohon meidän terassille saapuu muitakin nälkäisiä. Ja onhan se ikävä jos joku jää sitten ilman. Suunnilleen samalla vaivallahan niitä teki suuremman määrän. Mikäli näitä jää yli, ne voi sitten kuitenkin pakastaa seuraavaa kertaa odottelemaan.

Paras kotona tehty hampurilainen reseptiParas itse tehty hampurilainen ohje

Sämpylät olivat todella pehmeitä sekä hyvän makuisia että tuoksuisia, kaupan versiot eivät ikinä yllä tälle tasolle. Aikaa tähän vaan tuhraantui melkoisesti, vaikka itsekseenhän nuo saivat nousta. Tiskiä tuli kaikkiaan paljon koko projektin aikana, mutta kyllä kannatti! Ja todellakin teen tätä jatkossakin aina tuplamäärän, ellen jopa triplaa (loppunee vain noustessa yleiskoneen isoimman kulhon reunat).

Lisäksi paistoin munat valmiiksi sisällä ja lämmitin ne grillissä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti. Kiitos.