Katkarapukakku

Katkarapukakku

29.4.2016

Majoneesi

Majoneesi kananmunasta ja öljystäYleensä meillä on aina Hellmanssin majoneesia jääkaapissa, koska se on parasta mitä kaupassa myydään. Mutta koska vihdoin viimein olen sauvasekoittimen omistaja, pakkohan se oli kokeilla tehdä majoneesia itse. Tosin kun aloin ohjeita selailla, olisi sähkövatkain riittänyt vallan mainiosti.
Päädyin nyt kuitenkin tekemään nopeampaa versiota majoneesista uudella sauvasekoittimellani.

Majoneesi (n. 3dl)

1 Kananmuna
2 dl Rypsiöljyä
1 tl Dijon sinappia
0,5 tl Suolaa
1-2 tl Viinietikkaa (voi korvata hieman isommalla määrällä sitruunamehua)

Halutessa mausteita oman maun mukaan
Kotona tehty majoneesiAineiden tulee mielellään olla samanlämpöisiä. Eli jos säilytät osaa jääkaapissa ja osaa huoneenlämmössä, ota jääkaapissa olleet aineet huoneenlämpöön tai toisinpäin.
Mikäli sinulla on valmiiksi jokin hyvä säilytyspurkki majoneesille, voit tehdä sen valmiiksi purkkiin, mikäli vain sauvasekoitin mahtuu sinne. Purkin on oltava kapea.

Riko muna purkin pohjalle siten, että keltuainen säilyy ehjänä. Lisää sitten dijon, öljy, suola ja etikka (käytin omenaviinietikkaa 2tl) varoen kananmunan päälle.

Aseta sauvasekoitin astian pohjaa vasten ja sekoita 5-10 sekuntia paikallaan. Sen jälkeen nosta sekoitinta hitaasti ylös ja laske se vielä kertaalleen alas pohjaa vasten. Kaiken kaikkiaan sekoitus ei kestä edes puolta minuuttia.

Mikäli haluat tehdä majoneesin pidemmän kaavan mukaan, korvaa kokonainen kananmuna kahdella keltuaisella, jotka vatkataan ensin vaahdoksi. Tuolloin tulee käyttää sähkövatkainta ja lisätä öljy aluksi tippa kerrallaan samalla vatkaten ja sen jälkeen liruttaa kaikki aineet ohuena nauhana valmistuvan majoneesin sekaan.

Majoneesi säilyy puhtaassa astiassa jääkaapissa noin viikon.
Halutessasi voit maustaa majoneesin vaikkapa maustekurkkusilpulla, pippurilla, savupaprikajauheella, valkosipulilla, chilillä, paprikalla.... Tai vaikka millä mistä satutkaan pitämään!

Paras majoneesi kotona tehtynä

Tämän jälkeen kyllä voin kertoa, että ehkä voin hätävaraksi ostaan kaupan majoneesin (säilyvyyden takia), mutta kyllä minä jatkossa teen itse majoneesin mm. ranskalaisten dipiksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti. Kiitos.