Katkarapukakku

Katkarapukakku

30.3.2016

Ghee, eli kirkastettu voi

Kirkastettu voiGheetä voi nykyään jopa ostaa kaupasta valmiina. Itsekin olen tätä yhden purkin tarjouksesta ostanut, mutta olen unohtanut käyttää sitä. En siis osaa vielä sanoa onko se hyvää.

Ghee on intialaisen keittiön perusaine, jota käytetään öljyn sijaan. Tämän valmistukseen ei tarvita kuin 500g voita, mieluiten suolaamatonta, ja kaksi puhdasta ja kuivaa kattilaa (myös emaloitu valurautapata käy). Tästä määrästä saa reilun 3 dl gheetä.

Valmistus

Sulata voi teräskattilassa hiljalleen miedolla lämmöllä. Voisulaa ei saa kuumentaa liikaa, jotta sakka ei pääse palamaan. Voin pitää kuitenkin kiehua hiljalleen.
Muista että et käytä kattiloissa kansia, jotta vesihöyry pääsee pois!

Kuori sulan voin pinnasta vaahto pois. Myös kattilan pohjalle kertyy sakkaa, joten kun pinta on kuorittu, kaada kirkas voisula hitaasti toiseen kattilaan siten, että sakka jää ensimmäisen kattilan pohjalle. Nämä ylijääneet sakat voit käyttää vaikka leipomiseen, eli ne kannattaa kerätä talteen.
Jatka lämmitystä (saa kiehua hiljalleen) kymmenisen minuuttia vielä toisessa kattilassa ja poista jälleen pinnasta mahdollinen vaahto. Kun olet valmis, kaada kirkastettu voi puhtaaseen lasipurkkiin varoen, siten että loppukin sakka jää jälkimmäisen kattilan pohjalle eikä päädy säilytysastiaan.

Mikäli haluat, voit myös suodattaa viimesen keittämisen jälkeen voisulan pienireikäisen siivilän tai juustokankaan avulla, jolloin sakkaa ei varmasti pääse mukaan.

Ghee säilyy hyvin jääkaapissa (ja jopa huoneenlämmössä), ja sitä siis voi käyttää öljyn sijasta paistamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti. Kiitos.